Viber

Messenger

Зворотній зв'язок
Сховати

Сакральний зміст серії "Берегині" від @mosyakart

04.08.2022

Віра, що всередині нас - додає сили долати все!

Духовність... Ми знаємо, що починається вона з прадавніх коренів нашого народу, про який весь світ дізнався, слухаючи чарівний голос України в дзвонах куполів величних храмів.


Перший храм, з якого ми почнемо нашу розповідь – це Софія Київська. Для українців цей собор – осередок духовного життя. Хоч іноземні загарбники неодноразово перетворювали на попіл столицю України, але не дивлячись на пожежі, війни і катастрофи, як і раніше, непорушним оберегом на берегах Дніпра стоїть Софіїйський Собор.
За задумом творців, храм присвячений «мудрості християнського вчення». При Софіївському Соборі велося літописання і була створена Ярославом Мудрим перша відома у Київській Русі бібліотека, яка була зібрана саме в підвалах святині. За описами очевидців, вона містила понад 1000 книг. А в самих стінах собору відбувалися церемонії “посадження” князів на київський престол, прийоми іноземних послів, а також збиралося київське віче.
Пишалися Софією наші предки. То чи ж можемо ми не пишатися цією красою сьогодні, чи можемо не відчувати тих духовних витоків, які йдуть до нас з нерозгаданих секретів її мозаїк та фресок, її витонченої оздоби?


Один з найяскравіших за своєю історією собор, який зветься Золотоверхим через те, що купол споруди був покритий золотом, що не було характерним для тих часів. Тому Михайлівський Золотоверхий Собор виділявся на фоні інших церков стародавнього Києва, започаткувавши традицію золотіння куполів.
Внутрішнє оздоблення храму вражало своєю розкішною красою: інтер’єр прикрашали мармурові капітелі, шиферні плити, розкішні мозаїки та фрески. Вчені припускають, що тут працював відомий іконописець, чернець з Києво-Печерської Лаври Святий Аліпій, ім’я якого пов’язують з написанням багатьох чудотворних ікон, що дійшли до нас з того часу.

Сьогодні Михайлівський Золотоверхий є кафедральним храмом єдиної помісної Православної Церкви України. Він став осередям та символом нашої новітньої історії. Він свого часу відчинив двері, аби врятувати людей під час Революції гідності, а нині його стіни закарбовують пам’ять про подвиг новітніх героїв — захисників, які віддали свої життя, боронячи нашу землю, нашу незалежність, нашу свободу.


На сьогоднішній день Володимирський собор, що знаходиться в Києві на вулиці Т.Шевченка, є головним храмом УПЦ КП. «Ідея зведення собору імені святого Володимира виникла у зв’язку з початком підготовки святкування 900-річчя хрещення Русі-України. Саме тоді, 1853 року, було збудовано пам'ятник святому Володимиру на Володимирській гірці», — розповідає біографічні подробиці народження Володимирського собору Дмитро Степовик.
Як архітектора майбутньої храмової споруди запросили Олександра Беретті — сина знаменитого архітектора, який будував червоний корпус Київського університету. Проте «згори» він отримав чітку настанову: побудувати собор у російському стилі.
Забавно: "Але об'їхавши пів-Росії, архітектор зробив несподіваний висновок про те, що ніякого російського стилю не побачив", - пояснює мистецтвознавець. Тоді він розробив проект майбутнього храму у неовізантійському стилі, який перегукується з українським бароко. Загалом над спорудою Володимирського собору працювала міжнародна команда, до складу якої, крім Беретті, входили: німець Іван Штром, француз Павло Спарро та українець Володимир Миколаїв. Але на цьому все не закінчилося – на затвердження виносилося кілька різних проектів внутрішнього оздоблення, велися суперечки, виникали розбіжності. У розписі Володимирського храму брала участь, мабуть, рекордна кількість художників – 96 осіб. Часу це пішло порядком – понад десятиліття. Одну лише Богородицю Васнєцов малював понад 2 роки. Також його руці належать 30 окремих фігур та 15 композицій на стінах храму. За 44 роки Володимирський собор було все ж таки зведено.
На сьогоднішній день Володимирський собор – одна з найбільш відвідуваних пам'яток столиці. Особливо він привертає увагу паломників та поціновувачів мистецтва.
 
Благовіщенський собор називають однією з найкрасивіших споруд Харкова. Будівля собору вважається візитівкою міста та є найбільшим собором у східній Європі. Перше, що привертає увагу - це його розкіш: п'ять куполів храму, зведеного в неовізантійському стилі в 1901 р., які просто вражають!
Навколо цього місця існує багато домислів і легенд: наприклад, городяни вважають, що місце, де стоїть собор, не дуже хороше. Зведення церкви завершили 1901 року і тоді храм урочисто освятили. Виконаний він був у неовізантійському стилі. Місткість храму зросла до чотирьох тисяч людей. Фінансування будівництва здійснювалося переважно за рахунок численних і щедрих пожертв купців, як харківських, так і інших міст. Після будівництва старий храм знесли.

 

 

Друзі, найприємніший бонус для серії «Берегині» - діє промокод «HISTORY» на знижку 15% при купівлі від трьох сюжетів АМО чи КНО!

тисни на зображення і дивись усі сюжети

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*